top of page

İSTANBUL’DA YAŞAYANLAR İÇİN DEPREM GÜVENLİĞİ

Güncelleme tarihi: 27 Haz 2023

DEPREM BİLGİLERİ

Deprem Yönetmeliği; Türkiye Deprem Bölgeleri haritasıyla belirlenmiş tehlike bölgelerinde yapılacak bina türü yapıların, depreme dayanıklı olarak inşa edilebilmesi için gereken hesap esasları ile yapım kurallarını, binaların önem derecesi ve yerel zemin koşullarını da dikkate alarak belirleyen yönetmeliktir.

İstanbul Bölgesi Deprem Riski Dağılım haritası kabaca yanda yer almaktadır.



TÜRKİYE'DE KISACA DEPREM YÖNETMELİĞİ TARİHİ

Türkiye'de deprem yönetmeliği ilk kez 1947 yılında İtalya’da kullanılan deprem şartnamesi temel alınarak hazırlanmıştır. Yönetmelik, 27 Aralık 1939 Büyük Erzincan Depremi’nden sonra uygulamaya sokulmuştur. Ancak bu şartname can ve mal kayıplarına engel olamadığı için yönetmeliklerde değişikliğe gidilmiştir. Ülkemizde, bugüne kadar 1947, 1953, 1961, 1968, 1975, 1998 ve halen yürürlükte olan 2007 olmak üzere, toplam 7 kez deprem yönetmelikleri yenilenmiştir.

En son ve güncel Deprem Yönetmeliği 18 Mart 2018 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanmış, 1 Ocak 2019 tarihinde de yürürlüğe girmiştir. Halen uygulamada olan bu düzenlemeye göre Türkiye’de yeni yapılacak binalar 7.6 büyüklüğe dayanacak şekilde inşa edilmektedir. (7 kata kadar olan binalar için)


İSTANBUL’DA YAŞIYORSANIZ AŞAĞIDAKİLERİ YAPMALISINIZ

“İBB DEPREME YENİLME” MOBİL UYGULAMASI”nı cep telefonunuza indirin. Adresinizi, bina tipinizi ve istenen diğer bilgileri girip rapor isteyin. Rapor “e-posta” olarak da adresinize gönderilecektir. Rapor da çıkan değer “2” den düşükse bir uzmanla görüşmeniz gerekir.

ÇOK İYİ 3 VE ÜZERİ MAVİ

İYİ 2-3 ARASI YEŞİL

KÖTÜ 1-2 ARASI SARI

ÇOK KÖTÜ 1 VE ALTI KIRMIZI

Eviniz Yukarıdaki haritaya göre 1nci Deprem Risk Bölgesinde ve 2000 yılından önce inşa edilmişse mutlaka Yetkili bir Firma ya da Belediyeden DEPREM RİSKİ RAPORU talep edin.

Ayrıca aşağıda belirtilen 5 uygulamayı da cep telefonunuza ücretsiz olarak indirip ana ekran üzerinde tek Klasöre toplayın.


1. AFET ACİL ARAMA (Tek tuşla yerinizi ve konumumuzu AFAD’a iletme)

2. AKUT GÜVENDEYİM (Tek sms ile tüm yakınlarınıza iyi olduğunuz mesajı)

3. 112 ACİL YARDIM (Tek butonla acil servis yardımı isteme)

4. BRIDGEFY (internet kesikken Bluetooth vasıtasıyla haberleşme)

5. DÜDÜK (Yüksek ve tiz sesli düdük sesi çıkarma)




AŞAĞIDAKİ TEDBİRLERİ ALMANIZ GÜVENLİK VE KOLAYLIK İÇİN TAVSİYE EDİLİR

· Sabitlenmemiş dolap vs. gibi eşyaları duvarlara sabitleyin.

· Evinizin DASK ve imkânınız varsa Tam Ev sigortasını yaptırın. KASKO Poliçeniz aracınızda oluşabilecek deprem zararlarını karşılar.

· Aracınızın anahtarı ve ruhsatı yanınızda olsun.1 battaniye ve mümkünse 1-2 uyku tulumu bulundurun. Arabanızın yakıtını %50 den aşağı düşürmeyin.

· Deprem geçince telefonunuzun pil modunu “TASARRUF” a alın.

· Telefonunuza uygun 1 adet Power Bank Şarj edilmiş olarak hazır olsun.

· Daimî kullandığınız ilaçlarınızı 15 günlük hesapla yanınızda bulundurun.

· Evinizden farklı bir yere giderken çocuklarınıza/ebeveynlerinize adres ve yer bilgilerini verin.

· TC Kimlik kartı, banka hesap vb. gibi kart/bilgileriniz yanınızda olsun.

· Deprem çantanızı sokak kapınızın yanında tutun. İçinde "Su, peksimet türü yiyecek, İlk Yardım Seti (eczanelerde satılmaktadır), kibrit/çakmak, kalem, kâğıt, düdük, iç çamaşırı, çorap, hijyenik ped vb. sigorta poliçeleri, menkul kağıtlarınız, kontratlar, vb., pasaportlar, sigorta kartları, doktor kayıtları vb., değerli ev eşyalarının envanteri" bulunsun.

· Üzerinizde en az 1 hafta yetecek kadar nakit bulundurun.

· Tapularınız, banka hesap ve menkul bilgilerinizi çok güvendiğiniz yakınlarınızla güncelleyerek aylık periyodlarda paylaşın.

· Bulunduğunuz binadan 3-5 saniye de dışarı çıkabilecek konumda iseniz çıkınız, değilseniz size hayat üçgeni de olabilecek uygun bir yerde, cenin pozunda ve başınızı koruyarak sarsıntının bitmesini bekleyin.

· Gece uyurken en azından pijama giyin.Evden çıkarken; ana su vanası, elektrik saati ana sigortası, gaz vanası gibi hizmet sağlayıcıları kapatın.

· Zamanınız varsa, mevsime uygun dış giysileri üzerinize/yanınıza alın.

· Evinizde kedi köpek gibi evcil hayvanınız varsa acil durumda parçalayıp yiyebilecekleri 1-2 paket kapalı kuru mamayı erişebilecekleri bir yere bırakın. Ayrıca yine onlar için derince bir kaba bolca su koyun.

· Eğer deprem anında açık alanda bulunuyorsanız; enerji hatları, direkleri, ağaçlar, diğer binalar ve duvar diplerinden uzaklaşmalı, açık bir araziye ulaşıp, çömelerek sarsıntının geçmesini beklenmelisiniz.


NOT: İstanbul’da yaşıyorsanız öncelikle “Depreme Yenilme Mobil Uygulamasını” telefonunuza indirip oturduğunuz evin/iş yerinin ön testini kendiniz yapınız.

Test sonucu çıkan değer “2” civarı ya da altında ise bir uzmanla görüşüp binanızın detaylı “DEPREM DAYANIKLILIK TESTİ”ni yaptırın. (İBB Ücretsiz yapmaktadır)

Test sonucuna göre;

· Gerekiyorsa binanızı güçlendirin. Eğer maliyet yüksek ise;

· Binanızı dönüşüme sokun.

Endişesiz, esenlik dolu günler dilerleri ile.





Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


© 2023 by TheHours. Proudly created with Wix.com

© 2023 by TheHours. Proudly created with Wix.com

© 2023 by TheHours. Proudly created with Wix.com

© 2023 by TheHours. Proudly created with Wix.com

© 2023 by TheHours. Proudly created with Wix.com

© 2023 by TheHours. Proudly created with Wix.com

bottom of page