top of page

NATO PAZARLIĞI ESNASINDA TÜRKİYE İÇİN AB ŞANSI...

Güncelleme tarihi: 27 Haz 2023


YAZAN: Mehmet ASAL


Türkiye uzun yıllardır AB Üyesi olma hayali ile avutulmuş ancak din, eğitim, adalet ve kültür başta olmak üzere Fransa, Almanya, Avusturya, Belçika, İngiltere ve Yunanistan’ın başı çektiği ülkelerce AB dışında tutulmaya çalışılmış ve gelecekte de tutulacak bir ülkedir.


Şimdi, belki de tarihteki en önemli fırsat ortaya çıkmıştır. Neden mi? Türkiye’nin özellikle AB ülkelerine karşı bugüne kadar bir pazarlık gücü yoktu ancak Rusya-Ukrayna Savaşı ve şimdi de İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya girmek istemesi Türkiye’ye için çok önemli bir fırsat doğurmuştur.


NATO ÜYELERİ : Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü (NATO), Kuzey Amerika ve Avrupa'dan 30 üye ülkeden oluşan uluslararası bir ittifaktır.


30 üye ülkenin ikisi Kuzey Amerika'da (Amerika Birleşik Devletleri ve Kanada), yirmi sekizi ise Avrupa'da yer almaktadır.


Başlangıçta 12 ülkenin kurucu olarak kurduğu örgüte, En son 27 Mart 2020'de Yunanistan’ın baskısı ile ülke ismini değiştirmek zorunda kalan Kuzey Makedonya katılmıştır.


AB ÜLKELERİ : Avrupa Birliği (AB), yirmi yedi üye ülkeden oluşan ve toprakları büyük ölçüde Avrupa kıtasında bulunan siyasi ve ekonomik bir örgütlenmedir.


NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, AB'nin cephelerinin Kuzey Atlantik'ten Rusya'ya, AB üyesi olmayan NATO üyeleri ABD, Kanada ve İngiltere tarafından savunulduğunu, güneydoğu kanadı savunmasının da aynı şekilde AB üyesi olmayan Türkiye tarafından üstlenildiğini söylemektedir.


Yukarıdaki haritada İngiltere AB'de görülmesine rağmen aslında ayrılmış bir ülkedir.


ABD’nin Avrupa Birliği Üyesi olma imkânı yoktur. İngiltere’de zaten kendi isteği ile ayrılmıştır. Burada tamamen dışlanmış ancak omuzlarına da çok büyük bir yük yüklenmiş Türkiye vardır.

NATO’nun bu derece yükünü çeken, Gümrük Birliği ile eli kolu bağlanmış Türkiye’ye şimdi de Teröristleri destekleyen ve Türkiye’nin başına çeşitli dertler açan İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya alınmasına onay verme baskısı yapılmaktadır.


NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, "AB'nin savunma alanındaki çabalarını destekliyorum. Çünkü savunma harcamalarının artırılması, yeni askeri kapasiteler yaratılması ve Avrupa savunma sanayisindeki parçalı görünüme karşı önlemler alınması Avrupa'nın güvenliği için, transatlantik güvenlik için, hepimiz için iyi bir şey. Sonuçta NATO'yu tamamlayıcı özellik taşıdığı sürece tüm bu çabaları memnuniyetle karşılıyoruz. Ama AB Avrupa'yı savunamaz" diye konuşmuştur.



TÜRKİYE’NİN PAZARLIK GÜCÜ :

Türkiye’nin özellikle AB ülkelerine karşı bugüne kadar bir pazarlık gücü yoktu ancak Rusya-Ukrayna Savaşı ve şimdi de İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya girmek istemesi Türkiye’ye çok büyük bir koz vermiştir.


İsveç ve Finlandiya’nın PKK ve PYD ile diğer terör örgütlerine olan desteğini bir başka yazımda detaylı olarak anlatmış, Türkiye Finlandiya’yı şartlı olarak kabul edebilir ama İsveç’i asla kabul etmemeli ve böylece Terör Desteği üzerinden hem ABD’ye hem de Avrupa ülkelerine çok önemli bir mesaj vermeli diyerek düşüncemi paylaşmıştım.


Aslında gözden uzak tutulmaması ve Türkiye için AB Trenini yakalamanın en önemli fırsatı, İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya alınmasını, önce Türkiye’nin Avrupa birliğine alınması şartına bağlanması olabilir.


Her ne kadar; AB başka, NATO başka diyecekler olsa da aslında giriş bölümünde verdiğim bilgilere ve yukarıdaki haritaya bakıldığında durum hiç de öyle değildir.

NATO büyük ölçüde AB, AB ise büyük ölçüde NATO dur.


NATO’da olmayıp da sadece AB’de olan ve bu yüzden bu teklifi reddedip problem çıkarabilecek 2 ülke Avusturya ve İrlanda’dır. Yunanistan her zamanki gibi problem çıkarmak istese de bu şımarık çocuk diğer ülkelerce susturulabilir.


Yani Türkiye’nin önce AB’ye alınması sonrasında da İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya dahil edilmesine karşı çıkabilecek, NATO’da olmadığı halde AB üyesi olan tek ülke Avusturya olacaktır.


Burada akla şu soru gelebilir. Bugüne kadar Türkiye bu teklifi gündeme getirmediğine göre acaba Türkiye AB Üyeliğinden vaz mı geçmiştir?


Bu mümkündür. Zira mevcut yönetimin AB’ye üye olması durumunda şu ana kadar yaptığı tek yönlü pek çok icraatı sona erdirmesi, birçok tutukluyu salıvermesi ve AB Standartları gereği daha demokrat ve özgürlükçü olması gerekecektir.


Acaba Türkiye buna mı hazır değildir? Ancak son söz olarak şunu tekrar belirteceğim.

İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya girmek istemeleri Türkiye’nin AB’ye girebilmesi için belki de bugüne kadar karşısına çıkan en önemli ve son fırsat olabilir.


Son Yazılar

Hepsini Gör

Kommentarer


© 2023 by TheHours. Proudly created with Wix.com

© 2023 by TheHours. Proudly created with Wix.com

© 2023 by TheHours. Proudly created with Wix.com

© 2023 by TheHours. Proudly created with Wix.com

© 2023 by TheHours. Proudly created with Wix.com

© 2023 by TheHours. Proudly created with Wix.com

bottom of page