TÜRKİYE NÜKLEER SANTRAL KURMAK ZORUNDADIR...
- mehmetasal
- 2 May 2022
- 6 dakikada okunur
Güncelleme tarihi: 8 Tem 2023
Sevgili Dostlar. 2018 yılında yaptığım ve birçok dostuma ilettiğim bir araştırmayı burada sizlerle tekrar paylaşmak istedim. Bugün ülkemizin içinde bulunduğu enerji darboğazı ve pahalılığı nedeniyle yaptığım araştırma bundan 4 yıl öncesine ait. Bugün için sayılarda bazı farklılıkların olması kaçınılmaz. Ancak genelde fazla birşeyin değişmediğine de inanıyorum.
GİRİŞ:
Türkiye'nin nükleer enerjiye neden ihtiyacı var?
Yenilenebilir enerji potansiyelimizin tamamı kullanılsa bile 2023 yılındaki Türkiye de elektrik tüketim miktarının ancak yarısı karşılanabilmektedir.
Nükleer santraller baz yük santrallerdir, günün 24 saati çalışırlar.
Rüzgâr, güneş ve hidroelektrik gibi yenilenebilir enerji kaynaklarının verimi iklim ve meteorolojik koşullara doğrudan bağlıdır.
Nükleer santrallerin kapasite faktörü %90 civarında iken, güneş ve rüzgâr santrallerinde bu oran en fazla %20 civarındadır. Yeni nesil nükleer santrallerin işletme ömrü 60 yıl iken bu, rüzgâr ve güneşte 15-25 yıl civarındadır.
Ayrıca, yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanıldığı santraller nükleer santrallere göre çok daha fazla alan kaplamaktadır.
Ancak, enerji ithal bağımlılığımızı azaltmak adına 1 MW bile olsa yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarımızı sonuna kadar kullanmamız gerektiği de asla unutulmamalıdır.
EN BÜYÜK 17. EKONOMİ
Türkiye son on iki yıl içerisinde milli geliri dört kat, kişi başına milli geliri ise üç kat artarak dünyanın en büyük 17.nci ekonomisi olmuştur. (Bu yazı hazırlandığu 2018 yılındaki sıralama, şu anda 23.ncü sıradadır) Diğer yandan, nüfus artış hızımız da devam etmektedir. Cumhuriyetimizin 100. yılında Ülkemiz, 2 trilyon ABD doları milli gelirle dünyanın ilk on ekonomisi arasına girmeyi ve kişi başına düşen milli gelirimizi 25.000 ABD dolara, ihracatımızı 500 milyar dolara çıkarmayı hedeflemektedir. Ancak unutulmamalıdır ki büyüyen ekonomiler beraberinde enerji talebini ve özellikle elektrik tüketim talep artışını da beraberinde getirmektedir. Ülkemizde elektrik tüketim talebimiz ortalama olarak ekonomimizin büyüme hızından daha fazla gerçekleşmiştir. Elektrik tüketim talep artışında ülkemiz, dünyada Çin'den sonra ikinci, Avrupa'da ise birinci sırada yer almaktadır.

HEDEF ENERJİ GÜVENLİĞİNİ SAĞLAMAK
Ülkemiz, 2023 yılına kadar iki nükleer santrali işletmeye almayı üçüncüsünün de inşaatına başlamayı ve böylece nükleer santral seçeneğini enerji üretim portföyümüze dahil etmeyi planlamaktadır. Böylece neredeyse tamamı ithal edilen doğalgazın yerine nükleer santralleri elektrik enerjisi üretiminde kullanarak enerjide dışa ve fosil yakıtlara olan bağımlılığımızı azaltmayı, enerji kaynak çeşitliliğini artırmayı ve sonuç olarak enerji arz güvenliğini sağlamayı hedeflemektedir. Bu bağlamda ülkemiz, üç nükleer santralle birlikte elektrik kurulu gücünün en az %10'unu karşılayacaktır.
SİNOP VE AKKUYU'DA NÜKLEER ATILIM
Dünyanın tüm gelişmiş ülkelerinde ve hatta petrol ve doğalgaz zengini ülkelerde dahi nükleer santraller bulunurken, yarım asır önce 1957 yılında Uluslararası Atom Enerjisi Ajansına üye olan Ülkemiz, Türkiye Cumhuriyeti ile Rusya Federasyonu Arasında Akkuyu Sahasında Bir Nükleer Güç Santralinin Tesisine ve İşletimine Dair İşbirliğine İlişkin Anlaşmayı onaylayarak ilk kez nükleer santral projesini uygulamaya koymuştur. Diğer yandan Sinop'ta Nükleer Güç Santrali kurulması ve işletilmesi için 3 Mayıs 2013 tarihinde Japon Hükümeti ile Hükümetler arası Anlaşma imzalamış 2015 yılı içinde de meclis onayından geçmiştir.
HER ALANDA NÜKLEER
Kuşkusuz nükleer santraller ülkemiz için sadece elektrik üretim tesisleri değil, aynı zamanda sanayi, tıp ve tarımda da uygulama alanı bulan teknoloji yoğun bir sektör olup önemli istihdam imkânları sunmaktadır. Nükleer santrallerin inşası ve işletilmesi esnasında bu projeden birçok sektör doğrudan ve dolaylı olarak etkilenecektir. Ekonomi, teknoloji ve istihdamın yanı sıra nükleer santraller ülkemizde kalite yönetim standartlarının uygulanması, standartlara uygunluk denetimi ile güvenlik ve emniyet Kültürünün gelişmesine de büyük katkı sunacaktır.
DIŞA BAĞIMLILIKTAN KURTULMANIN ŞARTI NÜKLEER
Yenilenebilir enerji potansiyelimizin tamamı kullanılsa bile 2023 yılındaki elektrik tüketim miktarının ancak yarısı karşılanabilmektedir. Nükleer santraller baz yük santrallerdir, günün 24 saati çalışır. Rüzgâr, güneş ve hidroelektrik gibi yenilenebilir enerji kaynakları iklim ve meteorolojik koşullara bağlıdır. Nükleer santrallerin kapasite faktörü %90 civarında iken, güneş ve rüzgâr santrallerinde bu oran en fazla %20 civarındadır. Yeni nesil nükleer santrallerin işletme ömrü 60 yıl iken bu, rüzgâr ve güneşte 15-25 yıl civarındadır. Ayrıca, yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanıldığı santraller nükleer santrallere göre çok daha fazla alan kaplamaktadır. Ancak, enerji ithal bağımlılığımızı azaltmak adına 1 MW bile olsa yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarımızı sonuna kadar kullanmalıyız
6-8 MİLYAR DOLARLIK KATMA DEĞER
Akkuyu NGS projesinin yüzde 35-40'lık kısmında yer alacak Türk şirketlerinin, milli ekonomiye 6-8 milyar dolar arasında katma değer sağlayacağı hesaplanıyor.
YENİ SANTRALLERDE TEDARİKÇİ OLMA FIRSATI
Türk şirketlerine nükleer projelerde yer alıp tecrübe kazandıktan sonra dünyadaki diğer nükleer santral projelerinde tedarikçi olabilme fırsatı doğacak.
NÜKLEER KÜLTÜR KAZANILACAK
Bu süreçte Türk firmaları, uluslararası güvenlik standartları ile çalışma kültürü kazanacak, yüksek sıcaklık ve basınca dayanıklı malzeme üretme yeteneği artacak
TEK KALEMDE YAPILAN EN BÜYÜK YATIRIM
Akkuyu NGS yaklaşık 20-22 milyar dolarlık maliyetiyle Türkiye'de tek kalemde yapılan en büyük yatırım olacaktır.
35 MİLYAR KİLOVATSAAT ÜRETİM
Santral, 4 bin 800 megavatlık tam kapasitesiyle devreye girdiğinde, yaklaşık 35 milyar kilovatsaat elektrik üretimiyle İstanbul'un enerji ihtiyacını tek başına karşılayabilecek.
2023'TE İLK ÜRETİM
İlk ünitesinin 2023 yılında elektrik üretimine başlaması planlan Akkuyu NGS'nin diğer ünitelerinin de birer yıl arayla devreye alınması hedefleniyor.
ON BİNLERCE KİŞİLİK İSTİHDAM
Doğrudan Akkuyu’ da çalışacak insanların dışında dolaylı olarak bu santral on binlerce kişiye istihdam sağlaması bekleniyor
TÜRKİYE'NİN HEDEFİ YÜZDE YÜZ YERLİ ÜRETİM
Nükleer santraller sadece elektrik üretimi değil, teknoloji ve know-how edinimi de sağlıyor. Güney Kore, 35 yıl içinde nükleer santralleri anahtar teslim yüzde 100 yerli olarak yapabiliyor
NÜKLEER TECRÜBE KAZANILACAK
Nükleer santrallerde kazanılacak tecrübe ile tüm termik santrallerde kullanılan ekipmanları üretebilme konusunda önemli bir adım atılacak
NÜKLEER SANTRAL EKONOMİK GÜÇ DEMEK
Nükleer santral üretimi ülkelerin enerji üretimi ve dolayısıyla ekonomik gelişiminde de önemli bir yer kaplıyor. Enerjinin doğru kullanılması ülkelerin ekonomik gücünü doğrudan etkileyen bir numaralı etkenlerden
Bu tip Tweetler ya da haberler, Türkiye’nin önünü kesmeye yönelik çabalar.
ALMANYA'DA 17 TANE VAR
Türkiye'de kara propaganda yapan bazı Alman yayın kuruluşları, Almanya'nın 17 reaktörle dünyada yedinci sırada olduğunu ve ülkedeki enerji üretiminin yaklaşık yüzde 13'ü nükleer güçten sağlandığını unutmuş gibi haberler yapıyor.
Nükleer santrallerin birçoğu belki 30-40 yıllık olan Avrupa devletlerinin hiçbiri de çıkıp 'santralleri kapatalım' demiyor fakat Türkiye'ye gelince nükleer enerji kötü olarak lanse ediliyor.
Dünyada nükleer enerji kullanan ülkeler...
ÜLKELERİN NÜKLEER SANTRAL SAYILARI
Uluslararası Atom Enerjisi Ajansının verilerine göre 31 Aralık 2008 tarihi itibarı ile dünyada bulunan nükleer santral ve kurulu güç miktarı ile ülkelerin ürettikleri toplam enerji içinde nükleer santrallardan elde ettikleri enerji miktarları açıklandı. Dünyada halen 30 ülkede 438 nükleer santral reaktörü enerji üretiminde kullanılırken, 42 nükleer santral inşa aşamasında bulunuyor. İşte ülkeler ve nükleer santral sayıları:
ALMANYA Nükleer Reaktör Sayısı 17 Kurulu Gücü 20.470 MW Üretilen Enerji (yüzde)28,82
ABD Nükleer Reaktör Sayısı 104 Kurulu Gücü 100.683 MW Üretilen Enerji (yüzde) 19,66
ARJANTİN Nükleer Reaktör Sayısı 2 Kurulu Gücü 935 MW Üretilen Enerji (yüzde)6,18
BELÇİKA Nükleer Reaktör Sayısı 7 Kurulu Gücü 5.824 MW Üretilen Enerji (yüzde)53,76
BREZİLYA Nükleer Reaktör Sayısı 2 Kurulu Gücü 1.766 MW Üretilen Enerji (yüzde)3,12
BULGARİSTAN Nükleer Reaktör Sayısı 2 Kurulu Gücü 1.906 MW Üretilen Enerji (yüzde)32,92
ÇEK CUMHURİYETİ Nükleer Reaktör Sayısı 6 Kurulu Gücü 3.634 MW Üretilen Enerji (yüzde)32,45
ÇİN Nükleer Reaktör Sayısı 11 Kurulu Gücü 8.438 MW Üretilen Enerji (yüzde)2,15
ERMENİSTAN Nükleer Reaktör Sayısı 1 Kurulu Gücü 376 MW Üretilen Enerji (yüzde)39,35
KANADA Nükleer Reaktör Sayısı 18 Kurulu Gücü 12.577 MW Üretilen Enerji (yüzde)14,80
MACARİSTAN Nükleer Reaktör Sayısı 4 Kurulu Gücü 1.859 MW Üretilen Enerji (yüzde)37,15
FİNLANDİYA Nükleer Reaktör Sayısı 4 Kurulu Gücü 2.696 MW Üretilen Enerji (yüzde)29,73
FRANSA Nükleer Reaktör Sayısı 59 Kurulu Gücü 63.260 MW Üretilen Enerji (yüzde)76,18
GÜNEY AFRİKA Nükleer Reaktör Sayısı 2 Kurulu Gücü 1.800 MW Üretilen Enerji (yüzde) 5,25
GÜNEY KORE Nükleer Reaktör Sayısı 20 Kurulu Gücü 17.647 MW Üretilen Enerji (yüzde) 35,62
HİNDİSTAN Nükleer Reaktör Sayısı 17 Kurulu Gücü 3.782 MW Üretilen Enerji (yüzde)2,03
HOLLANDA Nükleer Reaktör Sayısı 1 Kurulu Gücü 482 MW Üretilen Enerji (yüzde) 3,80
İNGİLTERE Nükleer Reaktör Sayısı 19 Kurulu Gücü 10.097 MW Üretilen Enerji (yüzde) 13,45
İSPANYA Nükleer Reaktör Sayısı 8 Kurulu Gücü 7.450 MW Üretilen Enerji (yüzde) 18,27
İSVEÇ Nükleer Reaktör Sayısı 10 Kurulu Gücü 8.996 MW Üretilen Enerji (yüzde) 42,04
İSVİÇRE Nükleer Reaktör Sayısı 5 Kurulu Gücü 3.220 MW Üretilen Enerji (yüzde) 39,22
JAPONYA Nükleer Reaktör Sayısı 55 Kurulu Gücü 47.278 MW Üretilen Enerji (yüzde) 24,93
LİTVANYA Nükleer Reaktör Sayısı 1 Kurulu Gücü 1.185 MW Üretilen Enerji (yüzde) 72,89
MEKSİKA Nükleer Reaktör Sayısı 2 Kurulu Gücü 1.300 MW Üretilen Enerji (yüzde) 4,04
PAKİSTAN Nükleer Reaktör Sayısı 2 Kurulu Gücü 425 MW Üretilen Enerji (yüzde) 1,91
ROMANYA Nükleer Reaktör Sayısı 2 Kurulu Gücü 1.300 MW Üretilen Enerji (yüzde) 17,54
RUSYA Nükleer Reaktör Sayısı 31 Kurulu Gücü 21.743 MW Üretilen Enerji (yüzde) 16,86
SLOVAKYA Nükleer Reaktör Sayısı 4 Kurulu Gücü 1.711 MW Üretilen Enerji (yüzde) 56,42
SLOVENYA Nükleer Reaktör Sayısı 1 Kurulu Gücü 666 MW Üretilen Enerji (yüzde) 41,71
UKRAYNA Nükleer Reaktör Sayısı 15 Kurulu Gücü 13.107 MW Üretilen Enerji (yüzde) 47,40
NÜKLEER ENERJİ VE GÜNEŞ PANELİ ENERJİSİ MUKAYESESİ
NÜKLEER’İN AVANTAJLARI:
Günümüzde enerji üretiminde en büyük pay %87'lik oranla fosil yakıtlardan yani toprağın altında bulunan kaynaklardan sağlanırken, geriye kalan %13'lük pay ise, nükleer enerji ve yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlanmaktadır. (% 10 nükleer , % 3 yenilenebilir enerji)
1. Çok büyük miktarda enerji elde edilebilir,
2. Ülkelerin sanayileşmesi ve artan enerji ihtiyacını karşılamaya daha uygundur
3. Güneş Enerjisine göre daha ucuza mal olur.
4. Daha az karbondioksitin atmosfere salınımını sağlar(Termik santrallere kıyasla).
5. Enerji bağımlılığını azaltır.
6. Enerjinin uzun sürede fiyat istikrarını sağlar.
GÜNEŞ PANELLERİNİN AVANTAJLARI:
1. Çevrecidir
2. Yenilenebilir enerjidir,
3. Atık veya hayat riski yoktur,
4. Güneş enerji santrallerinin bakımları diğer enerji tesislerine göre çok daha kolaydır.
5. Bakım ve işletme maliyetleri düşüktür.
6. Kurulumu kısa sürer (1-9 ay arası).
NÜKLEER’İN DEZAVANTAJLARI
1. İlk Yatırım maliyeti yüksektir.
2. İnşaatı pahalı ve uzun bir süreçtir.
3. Sızıntı riski oldukça ciddi bir tehlikedir
4. Atıkları başa bela olur
GÜNEŞ PANELLERİNİN DEZAVANTAJLARI:
1. Çok büyük arazi kesimlerinin kullanımını gerektirir
2. Enerji miktarı hava ve mevsim şartları ile bağımlıdır
3. Elde edilen enerji miktarı ile Sanayileşme/kalkınabilme mümkün değildir
4. İlk yatırım maliyeti ve yenilenme maliyeti yüksektir
2030 yılında kullanılabilir alanlar ele alınarak, enerji kaynakları olan sudan 2 trilyon watt, rüzgârdan 40 ile 85 trilyon watt, güneşten ise tam 540 trilyon watt enerji sağlanabileceği düşünülüyor.
Kanada, sahip olduğu 18 nükleer reaktörü sayesinde bir yılda 616 milyar KW/s elektrik üretiyor
Güneş enerjisinin kaynağının ısı ve ışık olması, bu enerjinin tükenmiyor olması önemlidir. Bu durumda insanların tükenmeyen bir enerji kaynağına sahip olmasının, nüfusun artması ile de tehlikeye girmeyeceği söylenebilir. Nükleer enerji ise güneş enerjisine göre; atıklarının olması, herhangi bir kaza sonucunda çok büyük yıkımların yaşanmasının mümkün olduğu bir enerji kaynağıdır.
Comments